Skip to main content

Fietsen is naast leuk ook nog eens ontzettend gezond! Daar zijn werkgevers het helemaal mee eens en dit is één van de redenen waarom een aantal van hen het Nationale Fietsplan aanbieden. We horen je denken: ‘Wat is het Nationale Fietsplan nou weer?’ Geen paniek, in dit artikel vertellen we je er alles over. Dus lees snel verder en zie of jij voordeel kunt ontlenen aan het Nationale Fietsplan!

Wat is een fietsplan eigenlijk?

Simpel gezegd is een fietsplan een plan dat werkgevers in (kunnen) voeren om werknemers te stimuleren om de fiets te pakken naar hun werk. Het plan houdt namelijk in dat je als werknemer een nieuwe (elektrische) fiets aan kan schaffen met belastingvoordeel. Gemiddeld is dit voordeel wel 40%, dus een aardig zakcentje! Uit onderzoek is gebleken dat een fiets tot de meest favoriete secundaire arbeidsvoorwaarden behoort. Ook kan een fietsplan bijdragen aan HR-thema’s zoals vitaliteit en duurzaamheid.

fietsplan

Plan nu jouw gratis proefrit in!

De allerlichtste elektrische vouwfiets van Nederland uitproberen? Dat kan! Vraag nu een vrijblijvende proefrit aan

Wat houdt een fietsplan in?

Als je werkgever een fietsplan aanbiedt raden we je sterk aan om hier gebruik van te maken. Het werkt namelijk als volgt: jij zoekt zelf een nieuwe fiets uit (bijvoorbeeld de opvouwbare elektrische fiets de EMQ e-bike) en je werkgever betaalt deze dan. Dit houdt in dat je een kleine ‘schuld’ hebt bij je werkgever, maar die betaal je terug door een tijdelijke verlaging van je brutoloon. Deze tijdelijke verlaging van je brutoloon zorgt er weer ook weer voor dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Zodoende betaal je de fiets met een belastingvoordeel! Het fietsplan is ook toepasbaar op een verzekering of nationale fietsbonnen voor onderhoud.

Regels voor een fietsplan in 2022

Voorheen kwam een fietsplan met verschillende eisen vanuit de overheid. Zo moest de fiets voor zakelijk gebruik zijn en minimaal de helft van de woon-werkritten moesten met de fiets afgelegd worden. Tegenwoordig is een fietsplan voor meer medewerkers toegankelijk, voornamelijk omdat er geen regels meer zijn vanuit het oogpunt van de Belastingdienst. Een werkgever heeft nu de vrijheid om de regels volledig in eigen beheer te houden ten opzichte van het gebruik van de fiets.

Voordelen van een fietsplan

Hieronder vind je de voordelen van een fietsplan op een rij:

  • Een fietsplan wordt door veel werkgevers en werknemers als een interessante secundaire arbeidsvoorwaarde
  • Naast dat fietsen gezond is, draagt het ook bij aan de productiviteit van medewerkers door minder ziekte, een verhoogt concentratievermogen en meer weerstand
  • Fietsen naar je werk is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan de auto
  • Meer mensen op de fiets, is minder mensen in de auto en dus minder files
  • Als minder mensen met de auto naar het werk gaan is er minder behoefte aan parkeerplek
  • Het fiscale voordeel
  • Via een fietsplan koop je de fiets via een erkende rijwielhandelaar, omdat zij bij het plan zijn aangesloten
  • Allerlei merken en soorten fietsen mogelijk, dus ook de allerlichtste opvouwbare elektrische fiets van Nederland van EMQ
  • Je schaft de fiets aan via je werkgever, dus sowieso vertrouwd

Al met al heeft een fietsplan grote voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Fietsen is gezond en leuk en met het Nationale Fietsplan wordt het ook nog eens fiscaal voordelig. Ga jij gebruik maken van het fietsplan van jouw werkgever? Neem dan vooral een kijkje naar de lichte elektrische vouwfiets van EMQ en zijn voordelen!

elektrische vouwfiets trein
fietsplan
Over de auteur

Corné is een echte reiziger. Nadat hij in verschillende landen heeft gewoond, zoals Australië, Vietnam en Curacao, is hij nu neergestreken in Amsterdam. Hij houdt ervan om nieuwe gebieden te ontdekken en de EMQ is daar ideaal voor! Omdat Corné geen auto heeft, pakt hij vaak de trein. De elektrische vouwfiets gaat mee in de trein, zodat hij op het treinstation weg kan fietsen naar een mooie fietsroute in Europa.