Skip to main content

Eerder vertelden we je al dat Nederland bij uitstek een fietsland is. We hebben in Nijmegen zelfs een nationaal fietsmuseum! Maar dit is niet het enige waaruit blijkt dat wij graag het stalen ros pakken om ons van A naar B te verplaatsen. Ook onze goede fietspaden en fietsknooppunten laten onze voorliefde voor de fiets zien. Een fietsknooppunt, waarschijnlijk komt het je bekend voor, maar waar zijn ze nou eigenlijk voor bedoeld? Op dit vraag geven we antwoord in dit artikel.

Wat zijn fietsknooppunten?

Simpel gezegd zijn fietsknooppunten een manier om zelfstandig spannende, mooie, leuke en interessante fietsroutes uit te stippelen. Via het fietsroutenetwerk kom je langs de mooiste fietspaden door de natuur en zul je zelden of nooit een auto tegenkomen. Je kunt deze handige punten herkennen aan hun groen met witte kleur, de pijl en het getekende fietsje. Het komt nog wel eens voor dat op een knooppunt verschillende routes samenkomen. Dan heb een aantal richtingen die je op kunt gaan.

fietsknooppunten

Plan nu jouw gratis proefrit in!

De allerlichtste elektrische vouwfiets van Nederland uitproberen? Dat kan! Vraag nu een vrijblijvende proefrit aan

Hoe kun je ze gebruiken?

Om een leuke fietsroute uit te stippelen moet je natuurlijk wel weten hoe ze werken. Het fietsnetwerk bestaat uit, jawel: knooppunten. Door ieder kruispunt te nummeren kun je globaal van kruispunt naar kruispunt bewegen. Wist je dat het idee om kruispunten te nummeren vanuit België komt? We hebben het overgenomen van onze zuiderburen en ook in Duitsland zijn een aantal fietsknooppunten te vinden. Leuk als je een fietsvakantie wil gaan doen! Het mooie aan fietsknooppunten is dat je er zelf een leuke fietsroute mee uit kunt stippelen, dus als je op de camping staat en wat van het omliggende landschap wil zien. Er zijn knooppunten door het hele land, dus of je je nou in het noorden of het zuiden bevindt, er is een leuke route bij jou in de buurt. Plan je route gemakkelijk op de computer of tablet via de ANWB of zelfs via de Heuvelrug. Mocht je avontuurlijk zijn en niet van plannen houden, kun je de route ook onderweg uitstippelen bij één van de plattegronden voor fietsknooppunten.

Niet kamperen, maar wel fietsen

Je hoeft natuurlijk niet op een camping te staan om er met de fiets op uit te trekken. Als jij behoefte hebt aan de frisse lucht en een mooie fietsroute kan dat net zo goed met het openbaar vervoer. Met de EMQ, allerlichtste e-bike van Nederland, bespaar je jezelf ook het gedoe van het huren van een fiets op locatie. Vouw de elektrische fiets in elkaar, neem hem mee in de trein of bus en vouw hem op locatie weer uit. Zo kun je genieten van prachtige geheime pareltjes zonder gedoe!

elektrische vouwfiets trein
EMQ
Over de auteur

Kendra Rosier

Kendra woont in Amsterdam en fietst dagelijks van huis naar kantoor. De EMQ elektrische vouwfiets is daar ideaal voor! Doordat ze de fiets gemakkelijk mee naar boven kan nemen, hoeft de fiets niet buiten te staan. Zo blijft de fiets langer in goede conditie en kan de e-bike ook niet gestolen worden!