Skip to main content

Of je nu een doorgewinterde veteraan bent of net de eerste stappen zet in de wereld van elektrische vouwfietsen, het onderhouden van je banden is een essentieel onderdeel om je fiets goed en soepel te laten rijden. In deze blogpost bespreken we 5 tips hoe je de banden goed kunt onderhouden, zodat je er zoveel mogelijk kilometers mee kunt maken!

1. Controleer regelmatig de druk van de banden. Dit is belangrijk voor de prestaties en de levensduur van de banden.

fietspomp

Om de druk van de banden van je elektrische vouwfiets te controleren kun je de volgende dingen doen: een luchtdrukmeter kopen en daar de druk mee meten óf je pompt je banden op met een fietspomp, waar een luchtdrukmeter al ingebouwd zit. De CONTEC pomp, te koop bij EMQ, is er zo een, een handpomp met een barometer! Om de banden van je EMQ in topconditie te houden is een bandenspanning van 4 bar het beste.

2. Zorg dat je banden altijd schoon zijn, vrij van steentjes, scherpe objecten en andere obstakels die beschadiging kunnen veroorzaken.

Volg de volgende stappen om de banden van je elektrische vouwfiets schoon te maken en houden. Verwijder vuil en stof van de banden met een zachte borstel of doek. Maak ze regelmatig schoon met een mild sopje en warm water. Na het wassen droog je de banden met een schone doek of zachte borstel. Vermijd bij het schoonmaken het gebruik van schurende reinigingsmiddelen, chemicaliën of hogedrukreinigers, omdat dit voor beschadigingen op de banden kan zorgen.

3. Vervang je banden wanneer ze versleten zijn. Versleten banden zijn gevaarlijk, omdat ze sneller lek kunnen gaan en de grip op de weg verminderen.

Niet iedere oude band is versleten en niet iedere versleten band hoeft oud te zijn. Daarom vind je hier een paar tekenen waar je op kunt letten om te bepalen of de banden van je elektrische vouwfiets versleten zijn. Kijk naar de zijkant van de banden, als de zijkanten dunner worden zijn ze waarschijnlijk versleten. Controleer het loopvlak van de banden of er bulten of knobbels op zitten, deze kunnen slijtage aangeven. Hetzelfde geldt voor groeven en beschadigingen op het loopvlak. Gladde banden hebben geen grip meer op de weg. De gladheid is een grote indicator van versleten banden. Dan zijn er nog diepe scheuren of gaten in een band. Als de banden diepe scheuren of gaten hebben, moeten ze onmiddellijk vervangen worden, omdat ze niet meer veilig zijn.

4 . Bewaar je elektrische vouwfiets op een droge plek, ver van direct zonlicht en warmtebronnen die de banden kunnen beschadigen.

Zorg er daarnaast voor dat je banden niet in aanraking komen met scherpe voorwerpen of chemicaliën. Om je fiets in het algemeen te beschermen, kun je er een fietshoes omheen doen wanneer je hem stalt. Maak je fiets ook schoon voordat je hem wegzet.

5. Zorg voor regelmatige inspectie van je spaken, want één gebroken spaak loopt uit tot meer problemen.

onderhoud elektrische fiets

Voor de gezondheid van je banden is het belangrijk dat regelmatig gecontroleerd wordt of alle spaken nog intact zijn. Dit komt doordat spaakbreuk door verschillende oorzaken kan voorkomen, en één gebroken spaak kan leiden tot meerdere breuken. Als dit gebeurt, zal je wiel  snel kromtrekken en kunnen andere onderdelen van de fiets vastlopen. Om problemen te voorkomen, is het daarom van belang om de spaken in goede staat te houden. Maak er een gewoonte van om tijdens het gebruik van je elektrische vouwfiets even te stoppen en de spaken te controleren om veilig en zonder problemen te kunnen blijven rijden.

Het is belangrijk om regelmatig de bandendruk te controleren, banden schoon te houden, fiets droog te bewaren en je banden regelmatig te inspecteren om ervoor te zorgen dat de fiets optimaal presteert en om de levensduur van de banden te verlengen. Voor een elektrische vouwfiets is het van belang dat je periodiek langs komt voor een onderhoudsbeurt. Bekijk hier de kilometerstanden die wij adviseren om langs te komen voor onderhoud.

Plan nu jouw gratis proefrit in!

De allerlichtste elektrische vouwfiets van Nederland uitproberen? Dat kan! Vraag nu een vrijblijvende proefrit aan

Over de auteur

Michel

Michel is de technische verkoper van EMQ en heeft een groot talent om écht naar de klant te luisteren en te begrijpen waar diegene precies naar op zoek is. Zo kan Michel de beste adviezen geven met betrekking tot de meest ideale configuratie voor elke klant en voelt de klant zich altijd gehoord en serieus genomen. Daarnaast is Michel een zeer getalenteerde monteur die ook regelmatig op de EMQ werkplaats te vinden is.