Weet jij hoe je je elektrische fiets in de beste conditie houdt? 5 tips voor het beste resultaat! Onderhoud van je elektrische (vouw)fiets is erg belangrijk. Wij doen het meeste, maar je kan zelf ook een paar dingen uitvoeren. In dit artikel een aantal tips die je zelf kan uitvoeren bij het onderhoud van je EMQ e-bike.
Tip 1: Juiste bandendruk
Het allerbelangrijkste is de bandendruk. De banden moeten hard zijn. De e-bike rijdt dan het allerlichtst en heeft de beste actieradius.
De banden van een EMQ hebben een autoventiel, zorg voor een geschikte pomp. Wij raden 4 bar druk aan, gebruik daarom bij voorkeur een pomp waar je de druk op kan aflezen. Op die manier blijft de EMQ superlicht rijden.
Tip 2: Schoon houden
Houd de e-bike goed schoon, dit voorkomt namelijk onnodige slijtage. Pak gewoon een stoffertje, het liefst zonder water en begin het vuil af te poetsen. Het meeste vuil zit meestal bij de wielen, in de spatborden en bij de ketting. Pak dat stoffertje en poets de fiets lekker af.
Daarna kan je met een stuk papier of doek het frame schoonpoetsen. Gebruik hier geen middelen voor, een droge doek is voldoende. Zo zorg je ervoor dat de fiets beter blijft fietsen.
↓ Scroll verder voor meer tips! ↓
Plan nu jouw gratis proefrit in!
De allerlichtste elektrische vouwfiets van Nederland uitproberen? Dat kan! Vraag nu een vrijblijvende proefrit aan
Tip 3: Gesmeerde ketting
Na het schoonmaken van de fiets, kan je aan de slag met de ketting. Span de ketting niet zelf, dat doen wij voor je, maar zorg wel voor wat olie op de ketting. Waarom? Als een ketting droog wordt, ga het knarsen en piepen. Daardoor slijt het 3 keer harder dan een geoliede ketting.
Zorg eerst dat de ketting schoon is. Dit kan je doen met een doek of oud t-shirt of iets dergelijke. Draai de ketting rustig naar achteren, zodat je het meeste vuil eraf haalt.
Pak daarna de olie. Je zal merken dat je in de zomer minder hoeft te smeren dan in de winter. In de winter is er meer vuil op de straat, waardoor de ketting eerder droog raakt. Wij gebruiken de all-weather lube, deze kan je het hele jaar gebruiken. Houd de olie boven de ketting, drup rustig en draai de ketting rustig achteruit. Niet te snel, want wanneer je te snel draait kan de olie alle kanten op spatten.
Het is belangrijk om na het smeren niet direct te gaan fietsen. Laat de fiets het liefst een nachtje staan.
Tip 4: Opgeladen accu
De accu vindt het fijn om volledig opgeladen te zijn wanneer je gaat fietsen. Waarom? Een lege accu kan eerder in onbalans raken. Wat zorgt voor een lagere actieradius en hogere slijtage van de accu. Het beste is om het voorafgaand of na het fietsen de accu volledig op te laden.
Opladen doe je aan de linkerkant van de fiets. Wanneer de accu vol is, kan de oplader er weer uit. Zorg dat de fiets minsten 1 keer per maand bijgeladen wordt. Vergeet dit vooral niet te doen tijdens de winter. Als de accu te ver leeggelopen is, is dit niet goed voor de accu. Dus ons advies is om de accu regelmatig op te laden.
Tip 5: Bijgestelde remmen
Je zal na een tijdje merken dat je de remmen verder kan inknijpen dan voorheen. Dit komt omdat de remblokjes slijten en de kabels een beetje uitrekken, waardoor je de rem verder richting het handvat kan trekken. Vervelend, want dan houdt de fiets op met remmen. Hier kan je zelf wat aan doen.
Aan het uiteinde van de remhendel zitten 2 stelboutjes, deze kan je uitdraaien. Je brengt dan meer spanning op de kabel, waardoor de remblokken dichter op de velg komen. Het is belangrijk om daarna de grote bout terug te draaien naar de remhendel. Zo blokkeer je het systeem, zodat de rem niet weer slap wordt. Een stukje veiligheid.
Zo kan je het zelf gemakkelijk bijstellen. Loopt het wiel daarna zwaar? Dan staat de rem te strak. Draai ‘m dan een klein stukje terug. En zo houd je de remmen ook gezond.
Onderhoudsbeurt
Dit waren alle tips die je zelf kan uitvoeren. Mocht er wat zijn met je elektrische vouwfiets, meldt je aan voor een onderhoudsbeurt. Bekijk hier de kilometerstanden die wij adviseren om langs te komen voor onderhoud.
Over de auteur
Steven
Als elektromonteur met ruim 20 jaar ervaring stuurt Steven de technische afdeling aan met bevlogenheid en betrokkenheid. Met oog voor detail en een enorme hoeveelheid aan ervaring, zorgt Steven er voor dat de EMQ e-bike in het topsegment van de elektrische vouwfiets zit.