Skip to main content

Veel landen in de Europese Unie hebben uitstekende treinverbindingen, wat deze landen bij uitstek ideale vakantiebestemmingen maakt. Maak er een heerlijke fietsvakantie van en geniet op een unieke manier van de natuur. Fiets langs minder bekende pareltjes en ontdek nieuwe culturen, terwijl je ook nog eens je conditie verbetert. Nu heeft niet iedereen een auto (met bagagedrager), voor die vakantiegangers is de trein een uitkomst! Ook met de trein kun je gewoon genieten van een fietsvakantie, want je kunt het rijwiel, een standaard fiets of een elektrische vouwfiets, meenemen in de trein. Spoiler: Met een (elektrische) vouwfiets in de trein ben je een stuk voordeliger uit!

In de meeste landen is het mogelijk om je (vouw)fiets mee te nemen in de trein, wel zijn de regels voor het meenemen van je fiets in de trein verschillend per land. Ook zijn er vaak restricties op het aantal fietsen dat mee mag, de grootte van de fietsen en de tijdstippen waarop je je fiets kunt meenemen. Hieronder zetten we de regels van een paar favoriete vakantielanden en wat algemene regels op een rij om je aan te houden wanneer je een fiets meeneemt in de trein in Europa.

Verschil in prijzen per vakantieland

Iedere bestemming heeft iets unieks te bieden en hoeveel je voor een kaartje voor je fiets betaalt, verschilt weer per vakantieland. Hieronder vind je de prijzen voor een enkele en voor een retourtje.

Nederland:

Hier hebben we prachtige fietsroutes, denk aan het Groene Hart of de Veluwezoom. Nu kun je er natuurlijk naar toe fietsen, maar je kunt ook je fiets met de trein vervoeren naar het beoogde gebied. Tenminste, als je een fietskaartje hebt gekocht. Bij de NS kost een fietskaartje voor een enkele reis slechts € 7,50 en € 15,00 voor een retour. Via de NS-app, de website of gewoon bij de balie of een kaartjesautomaat op het station kun je het vervoersbewijs aanschaffen. 

In de NS mag je je vouwfiets zoals de elektrische vouwfiets, ook tijdens de spitsuren, gratis meenemen, mits die ingeklapt is.

vouwfiets in de trein

België:

Ook onze zuiderburen hebben prachtige natuur die heerlijk is om te aanschouwen vanaf de fiets. Voor slechts €4,00 per enkele reis kan je tweewieler mee in de trein. Een ticket voor je fiets, door de NMBS een Fiets Supplement genoemd, koop je gemakkelijk via de app, website, een van de automaten of aan het loket op het station.

Voor vouwfietsen of zoals ze in België zeggen “plooifietsen” is het zelfs geheel gratis. Wel even opvouwen voor het instappen. Met een EMQ elektrische vouwfiets is dit in 3 simpele stappen gedaan.

Duitsland:

Het bekende Zwarte Woud en het iets minder bekende Sächsische Schweiz zijn beide adembenemende natuurgebieden waar je heerlijk kunt fietsen. Dus neem je fiets mee in het treinverkeer van de Deutsche Bahn. De kosten zijn afhankelijk van het ticket dat je aanschaft. Zo heb je fietsvervoer in het langeafstandsverkeer vanaf €9,00, een fiets dagkaart voor lokaal vervoer voor €6,00 en een fiets dagkaart in Beieren voor €6,00 enkele reis. Er zijn piekmomenten, dus wees er op tijd bij met het boeken van je fietsticket. De Deutsche Bahn laat weten dat op dit moment de fietskaarten alleen online in combinatie met een vervoersbewijs verkrijgbaar zijn. 

In de langeafstandstreinen van Deutsche Bahn kun je vouwfietsen meenemen als bagage, wat gratis is. De fiets kun je opbergen in de bagagerekken die standaard 700 x 500 x 300 mm groot zijn. Deze aanwijzingen zijn van overeenkomstige toepassing op het regionale en het internationale vervoer.

Plan nu jouw gratis proefrit in!

De allerlichtste elektrische vouwfiets van Nederland uitproberen? Dat kan! Vraag nu een vrijblijvende proefrit aan

Frankrijk:

De Franse steden lenen zich perfect voor een ontspannen fietsroute. Langs de Eiffeltoren in Parijs of de Notre Dame de la Garde in Marseille of het strand in Nice. Koop een vervoersbewijs voor je fiets bij de SNCF, stap in de trein met je fiets en geniet van je vakantie. Een fietskaartje kost € 10,00 voor een enkele reis en € 20,00 voor een retour. Een ticket voor je fiets kun je online aanschaffen.

Natuurlijk kun je ook een vouwfiets meenemen. Deze mag gratis mee aan boord als die opgeborgen is in een draagtas en opgevouwen niet meer dan 130 x 90 cm groot is. Voor het idee, een opgevouwen EMQ is slechts 80 x 59 cm groot. Aan boord van de SNCF-treinen wordt een aantal fietsen niet aanvaard, namelijk ligfietsen, tandems, driewielers, en allerlei soorten aanhangers.

elektrische vouwfiets geel

Italië:

Naast pasta en pizza eten, is Italië ook een fijne bestemming voor een fietsvakantie. Aan boord van Frecce treinen is het geheel gratis om een vouwfiets mee te nemen die volledig ingeklapt is.

Om je fiets mee te nemen in een intercity trein koop je een vervoerbewijs van €3,50, dit doe je via de website of app van Trenitalia. Ook voor de regionale treinen betaal je slechts €3,50 enkele reis, hier mag de fiets niet groter zijn dan 120 x 80 x 45 cm of andere reizigers hinderen.

Wil je van de Amalfi kust via Rimini naar bijvoorbeeld Zwitserland, dan betaal je €12,00 voor een enkele reis.

Spanje

Hemels genieten onder de Spaanse zon tijdens je fietsvakantie, dat kan zeker! In dit populaire vakantieland kun je je fiets meenemen in de trein als je een fietskaartje hebt gekocht. Er zijn verschillende prijzen voor verschillende afmetingen van bagage. Wanneer je je fiets mee wil nemen in de Spaanse trein moet er een extra bagage bij geboekt worden en de prijzen gaan vanaf €10,00. Je fiets heeft een maximale dimensie van 120x90x40 cm. Koop het kaartje via de website van Renfe of op het station.

De kosten voor het meenemen van een vouwfiets in treinen van Renfe in Spanje zijn afhankelijk van het type trein en het traject. Op de meeste AVE-treinen zijn vouwfietsen gratis, maar op sommige AVE-treinen en op alle Avant-, Media Distancia- en Cercanías-treinen moet je een toeslag betalen. De fiets moet worden opgevouwen of gedemonteerd en in een tas worden vervoerd. Als de som van de afmetingen van de koffer kleiner is dan 180 cm, worden deze beschouwd als handbagage, de maximale toegestane afmetingen zijn 120x90x40cm. Als de fiets de maximale handbagageafmetingen niet overschrijdt, is deze gratis! Geen probleem met de EMQ e-bike (80 cm lengte x 59 cm hoogte x 25 cm breedte).

Het is belangrijk om in de gaten te houden dat de regels voor het meenemen van je (vouw)fiets in de trein kunnen verschillen per treinmaatschappij en per treintype. Het is daarom altijd verstandig om de website van de treinmaatschappij te raadplegen voordat je je fiets meeneemt in de trein.

Algemene regels voor fietsen in treinen

Daarnaast zijn er een aantal algemene regels die gelden voor het meenemen van je fiets in de trein. 

  • Je fiets moet in goede staat van onderhoud zijn en mag geen gevaarlijke onderdelen bevatten.
  • De afmetingen van je fiets verschillen per vervoerder.
  • Je fiets mag niet zwaarder zijn dan 50 kg.
  • Je moet je fiets altijd vastzetten in de trein, indien mogelijk. Er zijn speciale plekken waar je de fiets tijdens de reis kunt stallen.
  • Je fiets mag niet in de gang of op de stoelen worden geplaatst.
  • Er zijn bepaalde momenten waarop de fiets niet meegenomen mag worden in de trein, zoals tijdens de spits.

Volg de bovenstaande regels en koop het juiste kaartje en dan staat er niets in de weg van een fijne fietsvakantie!

Algemene regels voor vouwfietsen in treinen

Je (elektrische) vouwfiets kan in de meerderheid van de treinen, kosteloos worden meegenomen wanneer je deze inklapt, zelfs tijdens de drukke spitsuren. Het inklappen van je vouwfiets doe je vóór het instappen en het uitklappen ervan na het verlaten van de trein.

lichte elektrische vouwfiets

EMQ kan vaak gratis in de trein mee op vakantie

Kortom, een vouwfiets biedt een uitstekende oplossing voor fietsliefhebbers die van plan zijn om Europa per trein te verkennen. Idealiter is de vouwfiets ook elektrisch voor dat extra beetje ondersteuning en ontspanning. Een fietsvakantie biedt de mogelijkheid om je gezondheid te verbeteren terwijl je geniet van prachtige natuur, minder bekende plekjes en diverse culturen: een fietsvakantie is een unieke ervaring. 

De lichte elektrische vouwfiets van EMQ biedt het voordeel dat deze probleemloos in de meeste treinen mee mag, ongeacht de bestemming. De soepele regels en voordelige tarieven voor fietsvervoer in verschillende Europese landen maken het gemakkelijk en betaalbaar om je fiets mee te nemen. Spreekt zo’n ontspannen en unieke vakantie jou aan en wil je ervaren of de lichtgewicht elektrische vouwfiets van EMQ hierbij past? Dat kan door een gratis proefrit te boeken. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen!

 

Over de auteur

Corné is een echte reiziger. Nadat hij in verschillende landen heeft gewoond, zoals Australië, Vietnam en Curacao, is hij nu neergestreken in Amsterdam. Hij houdt ervan om nieuwe gebieden te ontdekken en de EMQ is daar ideaal voor! Omdat Corné geen auto heeft, pakt hij vaak de trein. De elektrische vouwfiets gaat mee in de trein, zodat hij op het treinstation weg kan fietsen naar een mooie fietsroute in Europa.