Skip to main content

Wist je dat Nederlanders gezamenlijk wel 15 miljard kilometer per jaar fietsen! Daarom is het belangrijk om je fiets regelmatig te onderhouden, zodat je er veilig en comfortabel op kunt blijven rijden. De zomer is bij uitstek het seizoen om je fiets extra aandacht te geven, omdat je dan waarschijnlijk meer gebruikmaakt van je tweewieler dan in andere seizoenen. In dit artikel geven we een aantal handige tips & tricks om je fiets zomerklaar te maken.

1. Maak je fiets schoon

Voordat je begint met het controleren en misschien zelfs het vervangen van onderdelen, is het belangrijk om de fiets eerst grondig schoon te maken. Dit kun je doen door hem af te vegen met een stoffertje. Vergeet niet om ook de ketting en tandwielen schoon te maken met een kettingreiniger.

2. Controleer de bandenspanning

Goede bandenspanning zorgt voor meer grip op de weg en minder kans op lekke banden. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning van je fietsbanden en pomp ze indien nodig op tot de juiste druk (dit staat meestal vermeld op de zijkant van de band of het kan op basis van jouw gevoel!).

3. Check regelmatig je remmen

Goede remmen zijn essentieel voor een veilige fietstocht. Controleer daarom regelmatig of de remblokjes nog in goede staat zijn. Remblokjes hoeven vaak niet direct vervangen te worden. Als je wat minder goed remt, zou je ze eerst de remmen opnieuw kunnen afstellen. Aan het uiteinde van de remhendel bevinden zich twee stelschroeven die losgedraaid kunnen worden. Verhoog vervolgens de kabelspanning om de remblokken dichter bij de velg te brengen en draai de grote bout weer terug in de remhendel. Dit blokkeert het systeem om de remmen weer los te maken. Zo voorkom je dat je straks helemaal niet meer kan remmen! 

elektrische vouwfiets

Plan nu jouw gratis proefrit in!

De allerlichtste elektrische vouwfiets van Nederland uitproberen? Dat kan! Vraag nu een vrijblijvende proefrit aan

4. Smeer de ketting

Een goed gesmeerde ketting zorgt voor een soepele en efficiënte overzetting van kracht van de trappers naar het achterwiel. Een gesmeerde ketting vermindert slijtage aan de tandwielen en voorkomt dat de ketting gaat kraken of piepen. Gebruik hiervoor speciale kettingolie en breng het aan op een schone ketting. De kettingolie moet goed hechten en mag daardoor niet afgespoeld worden met water!

elektrische vouwfiets

5. Stel de zadel af

Een goed afgesteld zadel zorgt voor een comfortabele houding tijdens het fietsen en voorkomt blessures aan rug, nek of knieën. Zorg ervoor dat het zadel op de juiste hoogte staat. Dit kun je controleren door op je fiets te gaan zitten en met gestrekte benen de pedalen te raken met je voet. Daarnaast is het van belang dat de hoek van het zadel in lijn is met je rug.

6. Het onderhouden van de accu

Het is cruciaal om te begrijpen hoe je de batterij van een elektrische fiets op de juiste manier kunt onderhouden en opladen. Door dit goed te doen, kun je niet alleen de levensduur verlengen, maar ook zorgen voor betere prestaties op de lange termijn. Om dit te bereiken zijn er een aantal handige tips die je in gedachten kunt houden: 

  • Om te voorkomen dat de accu beschadigt door langdurig leeg te blijven, is het belangrijk om deze regelmatig op te laden. 
  • Het wordt aanbevolen om de accu op te laden voordat deze volledig leeg is.
  • Vermijd schade aan de batterij door jouw fiets en accu niet bloot te stellen aan direct zonlicht of extreme temperaturen. 
  • Bovendien is het verstandig om de accu regelmatig schoon te maken met een droog doekje!

7. Plan een jaarlijkse onderhoudsbeurt

Zelfs als je regelmatig je fiets onderhoudt, is het verstandig om eens per jaar een professionele onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Een fietsenmaker kan dan alle onderdelen grondig controleren en eventuele problemen oplossen voordat ze tot grotere reparaties leiden, zoals het afstellen van versnellingen en remmen, het smeren en reinigen van de ketting, het centreren en uitlijnen van de wielen en de controle van lagers en balhoofd. 

elektrische vouwfiets

Optimaal genieten van de zomer 

Door je elektrische (vouw)fiets regelmatig te onderhouden en kleine problemen direct aan te pakken, zorg je ervoor dat hij veilig en comfortabel blijft rijden. Met deze tips & tricks maak je jouw fiets in no-time zomerklaar en kun je optimaal genieten van mooie fietstochten tijdens het warme seizoen.

Wist je dat je bij EMQ ook hulp krijgt bij het onderhouden en repareren van jouw EMQ elektrische vouwfiets? EMQ geeft je 24/7 toegang tot het klantportal, een gespecialiseerde EMQ fietsenmaker op afspraak, een schoonmaakservice na elke onderhoudsbeurt bij EMQ en razendsnelle service bij reparatie! Zo kun je zorgeloos blijven genieten.

 

Over de auteur

Steven

Als elektromonteur met ruim 20 jaar ervaring stuurt Steven de technische afdeling aan met bevlogenheid en betrokkenheid. Met oog voor detail en een enorme hoeveelheid aan ervaring, zorgt Steven er voor dat de EMQ e-bike in het topsegment van de elektrische vouwfiets zit.