Skip to main content

Ga je fietsen als sport of geniet je er liever recreatief van, een goede fietshouding is van groot belang. Door een goede fietshouding aan te houden voorkom je blessures en andere ongemakken. Maar wat is nou de beste fietshouding voor jouw lichaam? Om daar antwoord op te geven duiken we in dit artikel verder in op een juiste fietshouding voor op jouw elektrische vouwfiets.

Wat is een goede fietshouding?

Om ervoor te zorgen dat tijdens het fietsen op je elektrische vouwfiets je lichaam in balans is en dat je spieren in een gezonde positie staan en blijven, is het belangrijk om een goede fietshouding aan te nemen. Door deze houding aan te houden kun je blessures zoals rugpijn, nekpijn, knieklachten of pijn aan de polsen voorkomen.

Er zijn een paar factoren die invloed hebben op een goede fietshouding. Denk hierbij aan lichaamsbouw, fietsstijl en de conditie. Lengte en gewicht zijn peilers van lichaamsbouw en bij iedereen verschillend, waardoor de ideale fietshouding per persoon kan verschillen. Ook de manier waarop je fietst op je elektrische vouwfiets, heeft ook invloed op de ideale fietshouding. Als je veel snelheid wilt maken, heb je een andere houding nodig dan als je comfortabel wilt fietsen. Een goed getrainde fietser kan een meer aerodynamische houding aannemen en de luchtweerstand zo laag mogelijk houden.. Als je minder fit bent, is het beter om een comfortabelere houding te kiezen.

Om een goede fietshouding aan te nemen, volg je de volgende stappen:

 • Je schouders zijn ontspannen en je rug is recht.
 • Je houdt je hoofd rechtop en je blik is naar voren gericht.
 • Je armen zijn licht gebogen en je polsen zijn recht.
 • Je benen zijn gebogen in een hoek van ongeveer 90 graden bij de knieën.
 • Je voeten zijn plat op de pedalen en je tenen zijn gebogen.

Welke fietshoudingen zijn er eigenlijk?

Afhankelijk van het type fiets (of elektrische vouwfiets) en de manier waarop je erop fietst, zijn er verschillende soorten fietshoudingen. De meest voorkomenden zijn:

Racefietshouding, ook wel sportieve houding genoemd

Aerodynamisch is kenmerkend voor deze houding en zorgt ervoor dat je flink door kunt trappen en snel kunt fietsen. Het stuur is ingesteld op een lage positie en ver naar voren. Hierdoor rust je lichaamsgewicht meer op je armen.

Toerfietshouding, ook wel rechte zithouding genoemd

Deze houding is een stukje comfortabeler dan de racefietshouding. Hierbij is het stuur hoger afgesteld en verder naar achteren, waardoor je lichaamsgewicht meer op je zitvlak rust. De naam zegt het al, je kunt met deze houding lekker toeren.

Hybride fietshouding

Deze houding is een combinatie van de racefietshouding en de toerfietshouding. Hier staat het stuur iets lager dan bij een toerfiets, maar niet zo laag als bij een racefiets.

fietssturen EMQ

Rechte toerfietshouding

fietssturen

Hybride racefietshouding

Wat is nou eigenlijk de beste fietshouding?

De beste fietshouding voor jouw lichaam is er één die comfortabel is en je lichaam niet overbelast. Deze houding is ook efficiënt, waardoor je efficiënter kunt fietsen en minder snel vermoeid raakt. De beste manier om een goede fietshouding te vinden, is om je elektrische vouwfiets door een professional te laten afstellen. Een bikefitter kan je helpen om de positie van je zadel, stuur en pedalen te optimaliseren voor jouw lichaamsbouw en favoriete fietsstijl. Simpel gezegd wordt de beste fietshouding voor jou beïnvloed door je lichaam en fietsstijl.

Plan nu jouw gratis proefrit in!

De allerlichtste elektrische vouwfiets van Nederland uitproberen? Dat kan! Vraag nu een vrijblijvende proefrit aan

Voordelen van een fiets met verstelbare onderdelen

Zoals hierboven uitgebreid beschreven is, is ieder lichaam en iedere wens anders is op het gebied van fietshouding. Daarom biedt een elektrische vouwfiets die verstelbaar is hier een aantal voordelen voor. Het stelt je in staat om de positie van het zadel, het stuur en de handvatten aan te passen, zodat je een houding kunt vinden die voor jou comfortabel en efficiënt is.

De belangrijkste voordelen van een verstelbare elektrische vouwfiets zijn:

 • Comfort: Een verstelbare fiets kan je helpen om pijnlijke plekken te voorkomen, zoals rugpijn, nekpijn, knieklachten en polspijn. Door de positie van de fiets aan te passen, kun je ervoor zorgen dat je lichaam in een gezonde positie staat en dat je spieren niet overbelast worden.
 • Efficiëntie: Een goede fietshouding kan je helpen om efficiënter te fietsen. Dit betekent dat je minder energie hoeft te gebruiken om dezelfde afstand af te leggen. Een verstelbare fiets kan je helpen om de perfecte houding te vinden voor jouw lichaamsbouw en persoonlijke fietsstijl.
 • Persoonlijkheid: Een verstelbare fiets kan je helpen om een fiets te vinden die bij je past. Je kunt de fiets aanpassen aan je persoonlijke voorkeur, zoals de hoogte van het zadel, de afstand tussen het zadel en het stuur en de breedte van het stuur.

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van hoe een verstelbare fiets kan helpen om de fietshouding te verbeteren:

 • Rugpijn: Bij rugpijn, kun je het zadel hoger zetten om je rug te ontlasten. Daarnaast kun je ook het stuur iets naar achteren verplaatsen om je rug rechter te houden.
 • Knieklachten: Als je last hebt van knieklachten, is het mogelijk om het zadel lager te zetten om de druk op je knieën te verminderen. Het stuur kan ook iets naar voren verplaatst worden om je bovenlichaam te ondersteunen.
 • Polspijn: In het geval van polspijn, kun je het stuur iets hoger zetten om je polsen verder te ontlasten. Je kunt ook de stuurpen vervangen door een stuurpen met een andere hellingshoek.
elektrische vouwfiets

EMQ elektrische vouwfiets volledig personaliseren

Door aandacht te besteden aan de juiste fietshouding, kun je fietsen een plezieriger en gezondere ervaring maken. Als je een elektrische vouwfiets koopt, is het belangrijk om een model te kiezen dat verstelbaar is. Dit zal je helpen om een fiets te vinden die comfortabel en efficiënt is voor jouw lichaamsbouw en fietsstijl.

De EMQ elektrische vouwfiets is volledig aan te passen aan jouw fietshouding door de keuze tussen verschillende sturen, zadels en handvatten. Lees hier alles over de verschillende opties. Zo creëer je een elektrische vouwfiets die helemaal bij jou past, waardoor je altijd optimaal kunt genieten van elke fietstocht! Nieuwsgierig of de EMQ iets voor jou is? Boek dan nu een proefrit en ervaar de veelzijdigheid helemaal zelf.

 

Over de auteur

Kendra Rosier

Kendra woont in Amsterdam en fietst dagelijks van huis naar kantoor. De EMQ elektrische vouwfiets is daar ideaal voor! Doordat ze de fiets gemakkelijk mee naar boven kan nemen, hoeft de fiets niet buiten te staan. Zo blijft de fiets langer in goede conditie en kan de e-bike ook niet gestolen worden!